Krea FILM | BLOG SAYFASI

PROJELERİMİZ İLE İLGİLİ DETAYLARI VE BİLGİLERİ BU SAYFADAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.

Walt Disney Pictures’ın “Tomorrowland”i Sony F55 ile Çekildi

Blog yazarı: Krea Film | 2015-06-30

 

 Tomorrowland’in sinematografı Claudio Miranda (ASC) F55 ile çalışmanın muhteşem bir deneyim olduğunu belirtiyor. 
Röportaj: Jon Fauer, ASC.

Geçtiğimiz yıl Claudio Miranda (ASC) ile sinematograf olarak Oblivion filmindeki çalışmasıyla ilgili bir röportaj gerçekleştirdik. Sony F65 kamerayla çekilen ilk büyük filmlerden biriydi.

Geçtiğimiz günlerde Claudio ile George Clooney ve Britt Roberton gibi oyuncuların rol aldığı, Brad Bird tarafından yönetilen Tomorrowland filmi üzerine konuştuk. 
Çekimler Kanada, ABD ve İspanya’da çeşitli yerlerde gerçekleştirildi. Walt Disney Pictures prodüksiyonu olan film, geçen ay gösterime girdi.

Jon Fauer: Claudio, bize bu prodüksiyona dair neler söyleyebilirsin?
Claudio Miranda: Henüz Tomorrowland hakkında çok şey söylemem mümkün değil. Filmi Sony F65 ve F55 kameralarla çektik.

Fauer: Hikayenin ilginç kısmı bu. F65 ve F55’i nasıl bir arada kullandınız? Görüntü ve diğer açılardan bir fark var mıydı?
Miranda: Oblivion’da ana kamera Sony F65’ti, küçük kamera olarak da RED’leri kullandık. Tomorrowland’de ise küçük, dar alanlara girmek istediğimizde veya hafif bir donanıma ihtiyaç duyduğumuzda F55 kameraları kullanabildik. F65 için mükemmel bir tamamlayıcıydı.

Fauer: F65 sizin “ana” kameranız, 55’ler ise el kameralarınızdı değil mi?
Miranda: Evet. F55 kameralar elde çekim, sabit kamera, montaj, ekipmanla kullanım ve aksiyon kamerası türü durumlara yönelikti.

Fauer: Kameralar arasındaki önemli farklılıklar nelerdi?
Miranda: Doğal olarak F65 hala en keskin görüntü sunan kamera. F65’te mekanik enstantane var. F65 çok daha mükemmel bir dahili ND filtresi seçimine sahip.

Fauer: Dinamik aralık, gölgeler ve parlak bölgelerde bu farkı görebiliyor musunuz?
Miranda: F65 daha geniş bir dinamik aralığa sahip. Daha güçlü bir kamera olma özelliğini sürdürüyor. Bu kamera tam anlamıyla daha güçlü bir canavar. Arkasında fazlaca güç olduğundan F65 hala F55’e göre daha fazla seçenek sunuyor. Fakat aksiyon çekimlerinde F55, F65 ile birlikte çok iyi performans sunuyor. F55 kullanma konusunda herhangi bir sorunum yok. Hatta bu kamerayı sıklıkla kullandım. Boyut açısından gerçekten harika bir kamera. Dahili ND’lere bayılıyorum. Mükemmel bir form faktörüne sahip. Oynatması ve kaydetmesi kolay. Yönetmen aksiyonu biraz daha artırmak için arada sırada bazı aksiyon sahnelerinin 20 veya 22 fps’de yürütülmesini istedi. Başta bunu gerçekleştirmek sadece F65 ile mümkündü. Daha sonra gelen güncellemeler uygulandıkça F55 de aynısını yapabilir oldu. Biz de gelişme sürecinde kamerayla birlikte öğrenip büyüdük. Oblivion’da F65 ile birlikte yol almamıza benziyordu. Oblivion’da, F65 kamera başta 24, 30 veya 60 fps’de çekim yapıyor ancak 48 fps’de yapamıyordu. Filmin yapım aşamasının yarısında kameranın yazılımı 1-60 fps kare hızlarını sunacak şekilde güncellendi. Yönetmenin istediği tam da buydu. F65 artık 120 fps’de çekim yapabiliyor. F55 ise 240 fps 2K RAW ve 60 fps 4K RAW çekim yapabiliyor. F55 her yere uygun, harika bir küçük kamera. Mükemmel, hoş, açık ve güzel bir renk alanına sahip. Kullanımı kolay.

Fauer: Her iki kamerada da RAW kayıt yaptınız sanıyorum?
Miranda: Her iki kamerada da RAW kayıt yaptık. Başlangıçta tüm kamera testlerimde F55’i kullandım. Basit kamera testleri ve keşiflerde doğrudan SxS kartları kullandım. Bazı testlerde bir kamera ekibim bile yoktu. Küçük bir yakınlaştırma lensiyle yola çıktım ve pratik ışıklarla test ettim. Tüm bunları tek başıma yaptım. Gerçekten çok basitti. Keşif ve hazırlık sırasında, birisi bir şeyin mavi ekranla nasıl çalışacağını sorduğunda hemen kamerayı çıkarıp çekim yapabilir ve mavi ekrana yerleştirebilirdim. O derece basitti.

Fauer: Her çekim için farklı görünümler mi belirliyordunuz, yoksa tek ışık gibi seçeneklerle mi yürüdünüz?
Miranda: Daha çok tek ışık gibiydi. Bazen hafif bir görünüm kattığım oldu. F65’te çok rahattı ve yapımı gerçekten kolaydı. Çok ilginç. Alex kamera üzerindeki renk düğmelerine erişebiliyordu ve çalışma sırasında her kamerada küçük düzeltmeler yapabiliyorduk. Alex bu konuda gerçekten çok iyi. Alex’e daha fazla kontrol sağlayan bazı yeni güncellemeler vardı.

Fauer: Günlük çekimleri yönetmen ve prodüksiyon ekibiyle izlemeyi nasıl gerçekleştirdiniz?
Miranda: Günlük çekimleri izlemek için bir salonumuz vardı. Ayrıca, her zaman harika bir monitörüm var ve hep ona bakıyorum. Aslında monitörüm setteki günlük çekimleri izlediğim salonum gibi işlev görüyor. Onu iyi tanıyorum. Her günün sonunda, on beş dakikadan yarım saate kadar bir süreyi sadece günlük çekimleri değerlendirerek geçiriyoruz ve ardından Alex dosyaya göz atıyor ve bir USB bellekle günlük çekimleri işleyen ekibine gönderiyor.

Fauer: Sette hangi monitörü kullandınız?
Miranda: En sonuncuyla aynı, 25 inçlik Sony BVM OLED monitör. F65 canlı görüntüleme için 4K çıkış sunmadığından, bilmem gerekenleri HD kalitesinde görebiliyorum.
Birim Fotoğrafçısı/Görüntüler: Kimberly French.

Kaynak röportajın aslı Film & Digital Times’da yayınlanmıştır.